Snart Eurovision i Malmö, men hur går det egentligen för våtmarkerna?

David Alcer

Forskaren David Alcer svarar för sina åsikter kring civil olydnad som privatperson. Lunds universitet och Lunds universitets Alumnnätverk stödjer inte och uppmanar inte någon att utföra handlingar som kan leda till åtal enligt lagen.


Hej David Alcer, mest känd som klimataktivisten som sprang upp på scen under artisten Loreens Tv-framträdande under svenska melodifestivalen, med en banderoll som löd ” Återställ våtmarker”. Hur går det egentligen för våtmarkerna nu så här cirka ett och ett halvt år efter ”kuppen” och varför tycker du att ditt budskap fortfarande viktigt? 

– Det går sådär. Som följd av att Återställ Våtmarker ihärdigt skapade opinion i frågan ser vi nu att den hamnar högre upp på den politiska agendan, och det statliga stödet för återställning av våtmarker höjdes nyligen. Samtidigt är dock den skadliga torvbrytningen på dränerade torvmarker fortfarande tillåten, som direkt eldar på klimatkatastrofen.  Torv används framförallt i trädgårds- och yrkesodling samt som stallströ, och torvbrytningen i Sverige ökar idag trots att torvfria alternativ finns tillgängliga. Dessutom förekommer det fortfarande förbränning av torv för att producera el och värme. Torvbrytningen eldar kraftigt på klimatkatastrofen och borde förbjudas – torv släpper ut mer växthusgaser per energienhet än kol, olja och gas.

Bild: Privat

Det finns så många saker som påverkar klimatet, varför är just våtmarker i Sverige viktiga enligt dig? 

– Under senaste året har många rapporter visat att vi befinner oss mycket närmare kritiska tippningspunkter än man tidigare trott. Bland annat är Golfströmmens stabilitet i fara, samt att det finns en stor risk för en kollaps av Amazonas regnskog till en karg savann. Därför behöver alla utsläpp minska mycket snabbt, och ett förbud av torvbrytning samt återställandet av våtmarkerna är några av de mest effektiva klimatåtgärderna i Sverige, ett land med stora mängder dränerade våtmarker. 

Du jobbar på Lunds universitet, men ditt forskningsområde är inom det Fasta tillståndets fysik,  Nanovetenskap och halvledarteknologi, alltså inte direkt det specifika området ”våtmarker”, hur kommer det sig, finns det någon gemensam nämnare här? 

– Jag forskar på att utveckla en ny typ av solceller. Under mitt arbete har jag dock behövt inse att det inte är klimat- och omställningsforskningen som är flaskhalsen, utan att politiken och medierna inte reagerar proportionerligt till det klimatnödläge och den ekologiska kris vi befinner oss i, och till och med aktivt motarbetar den nödvändiga omställningen. 

Civil olydnad och den typ av ”kupp” som du genomförde under melodifestivalen är mycket omdebatterad kring dess plats i en demokrati (bland annat har Debatt i Lund tagit upp ämnet), vad tänker du om det? 

– Civil olydnad är en viktig del av en levande demokrati som en möjlighet att lyfta orättvisor i den allmänna debatten. När majoritetsstyret inte tar hänsyn till en minoritets rättigheter så kan man genom civil olydnad appellera till samhällets moraliska kompass för att få till en förändring. Det kan historiskt handla om kampen för rösträtt för kvinnor, eller idag om rätten att leva på en bebolig planet för unga och framtida generationer som inte är representerade i Riksdagen. 

Vad blev ditt straff för scen-stormningen? 

– Åklagaren ställde in åtalet, det blev ingen rättegång. Jag anser att jag inte har begått något brott, eftersom vi befinner oss i ett klimatnödläge där fredliga protester mot den dödliga kursen som politiken följer är försvarbara, till och med helt nödvändiga.


Läs mer:

Klimatförändringar slår extra hårt mot nordliga våtmarker under sensommaren

Debatt i Lund: Publish or protest – should climate scientists be activists? (youtube.com)

Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet

Fem tips till politiker för att lyckas med sin klimatpolitik

Möjligheter och hinder för kollagring i jordbruksmark

”Vi står längre från målen än tidigare”

april 29, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade