Femme innovationer från Lund

Siggran fem representerar ordet franska ordet femme

Lund sprudlar av nya idéer, nya koncept och briljanta människor. Här är femme uppfinningar som haft sin grogrund i Lund.

Natural Cycles – Elina Berglund
Fertilitetsapp

Natural Cycles är en app som drivs av en algoritm som bestämmer fertilitetsstatus med hjälp av basal kroppstemperatur.
Produkten kom till när fysikforskaren Elina Berglund (tillsammans med medgrundaren och partnern Raoul Scherwitzl) började leta efter ett effektivt och naturligt preventivmedel för egen del och insåg att marknaden saknade detta. Genom att tillämpa sina kunskaper inom avancerad matematik och dataanalys utvecklade de algoritmen som på ett precist sätt identifierar och förutser ägglossning och fertilitet, så att kvinnor över hela världen kan bestämma när och om de vill bli gravida. Elina Berglund är VD för bolaget som gjort succé världen över.

www.naturalcycles.com

Lundoch Diagnostics – Yang de Marinis
AI-baserat blodprov utvecklat för att förutsäga typ 2-diabetes

Lundoch Diagnostics har utvecklat en metod för att kunna förutsäga risken för typ-2 diabetes minst fyra år innan diagnos och ger ett bra fönster för tidiga interventioner för att förhindra typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes drabbar nästan 10% av jordens vuxna befolkning och är den främsta orsaken till hjärt-kärlsjukdomar och njurkomplikationer. En stor internationell studie som följt cirka 7000 personer i upp till 20 år inom typ 2-diabetes ligger till grund för det nybildade bolaget Lundoch Diagnostics. Studien väckte stor uppmärksamhet i media runt om i världen på grund av den pålitliga och känsliga blodbiomarkören som förutsäger typ 2-diabetes. Den patenterade teknologin använder en AI-algoritm för att förutspå om en individ löper hög risk att få typ-2 diabetes.

Lundoch Diagnostics grundades i december 2020 för att kommersialisera tekniken. Den vetenskapliga grundaren och VD:n för företaget, Yang De Marinis är också docent vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

www.Lundoch.com

Speximo – Malin Sjöö
Kosmetikteknologi

Malin Sjöö forskade inom livsmedelsteknik när hon startade företaget Speximo. Hon utvecklade en teknologi med quinoa som bas, som används inom kosmetikbranschen för att formulera krämer, pulver och sprayer som skyddar aktiva ingredienser, förbättrar texturer och dessutom är naturliga och hållbara. 2019 såldes Speximo till ett stort företag i USA, IFF, och deras Beautytech-enhet Lucas Meyer Cosmetics i en för alla parter god affär. Malin jobbar nu på Smile Incubator för att hjälpa andra uppfinnare.

www.speximo.com

Medow – Frida McCabe och Linn Wrangmark 
IV-bracelet

IV-bracelet från Medow är ett smidigt armband som på ett smart sätt håller intravenösa slangar på plats. Produkten såldes nyss i en lukrativ distributionsaffär till flera länder i mellanöstern. Bakom företaget står alumnerna Frida McCabe och Linn Wrangmark, som efter sin Civilingenjörsexamen i maskinteknik med teknisk design startade Medow 2016. Armbandet ger patienten en trygg och bekväm behandling och underlättar samtidigt sjuksköterskornas arbete.

www.medow.se

Ablemind – Katarina Kjell
Computational Language Assessments
Patientrapporten

En ny, unik algoritm förbättrar vårdgivares bedömning och behandling av psykisk ohälsa genom att analysera vilka ord patienten använder för att beskriva sitt mående.

De vetenskapliga rötterna finns i forskning om kvantifiering av semantik, där man mäter vad ord betyder genom att titta hur orden förhåller sig till varandra i stora textmassor. Katarina Kjell är psykologiforskaren och medgrundaren bakom verktyget som skapades för att underlätta klinikers arbete med att identifiera och följa upp psykisk ohälsa bland befolkningen. 

Genom naturlig språkinlärning (NLP) analyseras den vårdsökandes svar kopplat till etablerade DSM-kriterier och kan på så vis påvisa eventuell förekomst och grad av depression, ångest och stressproblematik. Kort och gott kan man säga att det är ett verktyg som hjälper till i den diagnostiska processen, men även i uppföljningsarbetet av psykisk ohälsa. Under våren 2020 växlade verksamheten upp och tog sin första större externa finansiering. Själva produkten är en digital tjänst som heter ”Patientrapporten”, och riktar sig till vårdgivare.

Ablemind – Precision Mental Health for Employers & Employees

Mer om innovation

VentureLab Startup Program – ready to kickstart your idea?

Innovationer från Lund

Hype Innovation bjuder in alumner till gratis online event
Alumna Sandra Fernholz (Globalization, Brands, and Consumption, LUSEM 2015) jobbar som Head of Social Impact & Sustainability på HYPE Innovation. Inför den internationella kvinnodagen bjuder hon in andra alumner till ett gratis online event ”Women in Innovation – Break the Bias”. Evenemanget äger rum den 10 mars och du anmäler dig här.

februari 11, 2022

Inlägget postades i

Lundensaren

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *