Läs med bokklubben i sommar

Sommaren 2022 bjuder vi åter in alla våra alumner att vara med i Alumnnätverkets fantastiska bokklubb. Vad gör denna bokklubb så fantastisk undrar du? Jo, förutom att alla böcker vi läser i denna bokklubb är skrivna av alumner, får läsarna också chans att ställa sina frågor direkt till författarna under det livesända författarsamtalet till hösten. Vi kommer också att erbjuda en föreläsning om svenska deckare av och med Lunds universitets egen deckarexpert Kerstin Bergman.

Anmälan till evenemangen skickas ut i början av hösten.

Spara datumen:
27 september 18:00 – 19:00 – Kerstin Bergman (på engelska)
4 oktober 12:00 – 13:00 – Karin Wahlberg
17 november 18:30 – 19:30 – Anna Agrell

Böckerna vi läser i sommar är:

Deckare: En god man av Karin Wahlberg

Handling: Det är sensommarseptember och den omtyckte och omvittnat skicklige barnläkaren Paul Klintman hittas mördad i sitt hem, en skånelänga i Östra Torns by, i Lunds utkanter. Han skulle ha rest till Falun, för en konferens om vikten av kroppslig närhet mellan spädbarn och förälder, men kom aldrig i väg. Kollegor och anhöriga är i chock och kan inte för sitt liv begripa vem som velat livet av denne gode man. Eller? Står gärningspersonen att finna inom yrkeslivet eller inom den privata sfären?

Om Karin Wahlberg
Karin Wahlberg bor i Lund och är deckardrottningen som också jobbar som läkare. Hon debuterade som 51-åring 2001 med kriminalromanen Sista jouren. Sedan dess har hon skrivit många bladvändare som alla handlar om Claes Claesson och utspelar sig i och kring Skåne och Lund. Bokklubben 2022 utgår från den nya boken ”En god man” men när du läst klart är du mer än välkommen att läsa alla Karin Wahlbergs böcker och ställa dina frågor om dem också.

Andra böcker
Sista jouren (2001) | Hon som tittade in (2002) | Ett fruset liv (2003) | Flickan med majblommorna (2004) | Blocket (2006) |  Tröstaren (2007) | Matthandlare Olssons död (2009) | Glasklart (2011) | De drabbade (2020)

Roman: Ett halvt andetag av Anna Agrell

Handling: Småland, 1948. Sonja lever ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. Sonjas tankar rör sig ofta kring plikt. Hur ska hon uppföra sig för att vara en god hustru? Och borde hon ta hand om sin psykiskt sjuka mor? För att slippa undan oron flyr Sonja till glasbruket där hon skissar på nya alster.
En dag flyttar löperskan Mirkka in i en förfallen stuga intill. Hon drömmer om att springa ärevarv på Stockholms stadion trots att doktorerna avråder kvinnor från att ägna sig åt löpning. Mirkka rusar fram genom livet och Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid.
Ett halvt andetag är Anna Agrells finstämda debutroman om underkastelse, frihet, drömmar och besatthet. Med stilsäker prosa utforskar författaren hur den mänskliga blicken och tidsandan formar oss och vad som ryms i gränslandet mellan sjukt och friskt.

Om Anna Agrell
Anna Agrell född 1980 och är alumn från Lunds universitets Författarskola. Hon har ägnat åtskilliga år åt löpning, är uppvuxen i Småland med skogen nära inpå men bor numera i Lund. Som yrkesverksam arbetsterapeut har hon bland annat arbetat inom psykiatrin. I sitt skrivande utforskar hon ofta människans innersta tankar.

Föreläsning – Det svenska deckarlandskapet med Kerstin Bergman

Foto: Andreas Gruvhammar

Från Henning Mankells Skåne till Åsa Larssons Lappland. Svenska deckare är en stor exportvara. Miljontals läsare både utomlands och i Sverige ger sig hän åt svenska bladvändare varje år. Varför? Vad är typiskt för svenska deckare?

Lunds universitets deckarexpert Kerstin Bergman är docent i litteraturvetenskap, och har forskat om deckare i litteratur, film och TV under många år. Dessutom har hon skrivit två hyllade deckare själv, Förgätmigej och Oskuld och oleander. Hon har också recenserat deckare i dags- och fackpress i närmare tjugo år, innehar en av kritikerstolarna i Svenska Deckarakademin, och står bakom flera böcker och otaliga artiklar om deckare. I internationella sammanhang betraktas hon som en av de främsta experterna på svenska deckare. Se fram emot en kväll i de svenska mordgåtornas tecken.

Föreläsningen ges på engelska.

juni 10, 2022

Inlägget postades i

Lundensaren

7 comments

  1. Helene

    Hej,
    jag hittar inte inloggningslänk till kvällens evenemang.

  2. Karin Rinnan

    Hej
    Jag har inte fått någon länk för anmälan. Är det på gång?
    Hälsningar Karin

  3. Helga Heun

    Hej Karin, i nyhetsbrevet Lundensaren finns anmälningslänkar. Men de kommer också till din e-post om du har valt att få mail från oss. Du hittar dem iallafall här:
    http://app.bwz.se/lundsuniversitet/externa_relationer/b/m/?l=091426ab-22b8-4fb7-a5d1-3352e210b5d8&r=21983&rcrc=5EC066D7

  4. Anna

    Rekommenderar Orest Lastows första bok i Petahertz-trilogin som en bok till bokklubben! Andra bra författare och alumner som det skulle vara roligt att lyssna på är förstås Caroline Grimwalker och Anna Alemo!

  5. Britt-Inger Persson

    Ser framemot bokcirkeln och föreläsning. Det blir sommarläsning av valda böcker

  6. Caroline Grimwalker

    Hej! Här är ännu en alumn-författare med ett femtontal böcker att välja emellan, tips till framtida bokklubbar. Med vänlig hälsning,

  7. Siamack

    Hej,
    Jag skulle vilja tacka alla författaren för denna fantastiska evenemang!
    Siamack Ghadimi

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *