Visa rutor

På återbesök i Lund 1879 – Glimtar ur ett opublicerat memoarmanus

8 minuter minuters läsning
Fredrik Tersmeden, fil dr h c och arkivarie vid Universitetsarkivet, öppnar dörren till en svunnen tid genom de opublicerade memoarerna efter Bengt J:son Bergqvist (1860–1936). 


Siste april och förste maj är en tid på året då många lundensare i förskingringen återvänder till sin forna universitetsstad. Gamla studentsångare sluter upp vid konserten på universitetshusets trappa, tidigare heltidsfunktionärer inom kår, AF och tidningen Lundagård samlas inom Magnolieorden, och alumner i gemen kommer för att se på spex, lyssna på den nämnda studentsången eller bara rent allmänt njuta vårens ankomst i den stad – för att tala med Strindberg – ”som man tror sig kunna fly, men dit man kommer igen”.

Bengt Bergqvist (längst till höger i främre raden) med sju av sina ännu levande studentkamrater 1934 fotograferade av Per Bagge. Bildkälla: Lunds universitetsbibliotek.
 

En på sin tid mycket känd lundaalumn som gärna och regelbundet återvände till staden var Bengt J:son Bergqvist (1860–1936). Han var mellan 1918 och 1928 den förste generaldirektören för Skolöverstyrelsen och ingick därtill 1920–1921 i två svenska regeringar som ecklesiastikminister, alltså kyrko- och utbildningsminister. Före denna lysande karriär i huvudstaden hade han dock ett mångårigt förflutet i Lund; här hade han varit såväl elev som senare lärare vid Katedralskolan, här hade han undervisat vid stadens folkskollärarseminarium och här hade han bedrivit universitetsstudier på samtliga nivåer från novitie till disputerad filosofie doktor.

En anledning för Bergqvist att göra regelbundna återbesök i Lund var hans gamla studentklass från Katedralskolan. Troget återsågs de överlevande härur vart femte år. Ännu 1934, när gruppen firade 55-årsminnet av sin studentexamen, återstod 18 av 40 studentkamrater. Vid samma tid arbetade Bergqvist också med att författa sina memoarer. De blev dessvärre aldrig fullbordade eller publicerade, men ett relativt komplett maskinskrivet manuskript för tiden fram till 1904 har lyckligtvis bevarats vid Lunds universitetsbibliotek, och tack vare detta kan vi i denna artikel göra ett återbesök i det akademiska Lund som Bergqvist mindes sig ha mött som nybakad 19-årig student 1879.

”Kuggis” fotograferat av Per Bagge någon gång före byggnadens rivning 1897. Bildkälla: Lunds universitetsbibliotek.

Det fanns vid denna tid, konstaterade Bergqvist, fyra dominerande ”yttre centra, kring vilken tidens studentliv koncentrerade sig”. Av dessa var det första ett som ingen nu levande lundaalumn har upplevt, nämligen universitetets dåvarande huvudbyggnad. Bergqvist beskriver den sålunda:

[…] ett gammalt hus i fin och ren renässansstil. Huset var, om man såg det söderifrån, beläget på högra sidan av det gamla forna biskopspalatset på Lundagård [här åsyftas Kungshuset; en gång biskop Peder Winstrups bostad]. En senare tid av banalt och pietetslöst kynne har jämnat det huset med marken, och intet finns numera, som ens vittnar om var det låg. Det kallades gemenligen ”Kuggis”, ett öknamn, som så småningom övergått till att bliva ett smeknamn. Upp till huset ledde en hög och bred stenbelagd trappa, vars nötta trappsteg vitnade om de många fötter, som vandrat den trappan upp och ned. Mången yngling hade med bävande hjärta vandrat trappan upp för att genomgå prov och examina. Mången yngling hade efter beståndna prov med hjärtat fullt av glädje flugit ut ur det huset, ovissa med ljuvligt hägrande öden till mötes; mången yngling åter hade modlös och vemodig med tunga steg lämnat denna byggnad, som för honom blivit ett ”kuggis”.

Bergqvist närmast poetiska beskrivning av ”Kuggis” kan förvåna den som har läst andra skildringar av huset i fråga; det framstår där ofta mer som ett fuskbygge med fukt i grund och murar, dragiga ouppvärmda föreläsningssalar och överfyllda arbetsrum för universitetets ledning och förvaltning där själve rector magnificus fick sitta i ”ett skräpigt arkivrum”. Vid tiden sjöng byggnaden också på sista versen. Sedan två år pågick uppförandet av det nuvarande universitetshuset, vilket skulle invigas 1882. Till detta stora tempelliknande vita nybygge – i dag ett av universitetets populäraste marknadsföringsmotiv – markerar Bergqvist dock en tydlig distans då han talar om dess ”efter den tidens smak ståtliga prakt”.

Akademiska Föreningen före 1911 års tillbyggnad, fotograferad av Per Bagge. Bildkälla: Lunds universitetsbibliotek.

Tvärsöver detta nybygge återfanns centrum nummer två i 1879 års studentvärld:

[…] Akademiska Föreningens stora byggnad vid Tegnérsplatsens norra sida. Där funnos i nedre botten Atenei tidningsrum, lokaler för sammanträden av olika slag och slutligen en restaurang. En trappa upp var den stora högtidssalen belägen. Den omgavs runt om av en läktare, på vars yttersida svenska stormäns namn fått plats. Denna sal användes till studentkårens möten och till dess stora fester. Den uppläts dessutom till allehanda mer eller mindre främmande syften. Sålunda förhyrdes den av kringresande teatersällskap och var den enda teatersalong, som staden Lund hade att bjuda på.

Bergqvist placering av AF som beläget ”vid Tegnérsplatsens norra sida” kan tyckas märklig i dag då AF:s framsida och huvudentré så tydligt vetter mot Sandgatan. Före 1911 års tillbyggnad existerade dock endast den södra, kvadratiska delen av den nuvarande byggnaden, och denna hade sin entré just mot Tegnérsplatsen. En annan skillnad mot i dag är Bergqvists uppgift om att scenen i AF:s stora sal primärt nyttjades av ”kringresande teatersällskap”. Detta minner om att den lundensiska spextraditionen – där främst studenter själva uppträder på denna scen – på 1870-talet ännu inte hade hunnit blomma ut.

Universitetets före detta botaniska trädgård på 1870-talet. Byggnaden i fonden – ett orangeri – ligger där Palæstra står i dag. Bildkälla: Lunds universitetsbibliotek.

De två återstående centra som Bergqvist skildrar skiljer sig från de föregående genom att ligga utomhus. Även här finns ett av dessa kvar i dag, nämligen ”det gamla härliga Lundagård, under vars väldiga trädkronor studentsången generation efter generation tolkat de känslor, som besjälat den ungdom som njutit sin fostran vid Alma Mater Carolinas huvudsäte”. Det andra har däremot om inte helt försvunnit så i vart fall omgestaltats kraftigt, nämligen den yta vi i dag känner som universitetsplatsen. För Bergqvists generation var detta ännu

[…] den gamla Botaniska Trädgården, belägen mellan ”kuggis” och den byggnad som låg där nu universitetets gymnastik- och sångsalar äro belägna [alltså Palæstra]. Trädgården var mot Sandgatan omgiven av en stark stenmur, en rest av den mur, som en gång inneslutit hela Lundagård. Det fanns där en mängd gamla märkvärdiga exotiska träd och buskar och framför allt inneslöt den en väldig buxbomshäck, i vars skydd de många punschborden hade sin plats och från vilka studentglammet och studentsången steg mot himlen i härliga vår- och sommaraftnar.

Formuleringen om ”de många punschborden” föranleder även Bergqvist att göra en generell utvikning om tidens dryckesvanor i studentvärlden:

På den tiden var den allmänna studentdrycken punsch. Vad våra dagars studenter läska sin tunga med av olika slags drycker var på den tiden i det stora helt okända saker. Men det är hart när otroligt i vilka kvantiteter favoritdrycken punsch vid den tiden förtärdes. Det fanns ju intet statligt spritmonopol, utan det stod envar fritt att handskas med spirituosadryckerna efter behag. Det förekom också här och var i fabriker och i privathus punschfabrikation, vars produkter stodo i högre eller lägre i de unga konsumenternas sak. Även vid studentkårens större fester serverades i regel jämte särskilt tillagade bålar även punsch. Det var dåtidens gyllene dryck.

Så här långt kan Bergqvists skildring ge intrycket av ett studentliv som mest bestod av sång, fest och dryckjom. Memoarförfattaren var dock väl än medveten om att det även fans en mindre glamorös sida av dåtidens liv vid universitetet. Som kommen från ett hem där fadern (trots att han var kyrkoherde) led av finansiella problem kombinerade med en stor barnaskara och där statliga studiemedel ännu låg mer än åtta decennier in i framtiden, var de ekonomiska realiteterna högst kännbara för familjen Bergqvist. Att hålla mer än en son vid universitetet var initialt inte görbart, så Bengts yngre bror – som tagit studenten samtidigt som sin storebror – fick tills vidare flytta hem igen för att agera lärare för sina småsyskon, och hans äldre brors studier blev endast möjliga genom att ”hjälpa skolynglingar med deras läxor och på det sättet förtjäna vad jag behövde till mitt uppehälle”.

Till detta uppehälle hörde förstås bostad, och Bergqvist hyrde ihop med en kamrat ”en liten oansenlig dublett [sic!] belägen över gården i ett hus vid Råbygatan”. Terminshyran var 60 kronor, vilket i dag motsvarar runt 4.400 kr. Därtill erbjöd hyresvärdinnan om morgnarna ”en kopp kaffe med en bulle för 10 öre”. 

Teckning av ett ”typiskt” studentrum från omkring sekelskiftet 1900. Bildkälla: Akademiska Föreningen 1830–1953 (1953).

Bergqvist lämnar ingen detaljerad skildring av den egna bostaden; väl däremot av hur tidens studentrum generellt kunde te sig:

De flesta av dessa rum motsvarade inte en modern tids hygieniska krav. Tvärtom. Här hade generation efter generation av studenter – starka och svaga – haft sin tillvaro och med renhållningen hade nog ofta varit klent beställt. I regel uthyrdes rummen med möbler, enkla och tarvliga och ofta illa farna. Möblemanget utgjordes vanligen av en träsäng, bord, ett par stolar och möjligtvis en soffa. Mångenstädes vittnade ett eller flera större hål på fönstergardinerna, av allt att döma uppkomna genom antändning, om den eldfara, som hotat rummet. Det är ju också i själva verket mycket märkvärdigt, att i en stad, där alla dessa studentrum funnits på en tid, då man som lyse använde gamla dåliga fotogénlampor [sic!] och då punschen gjorde studentpojkarnas ben och händer osäkra, inte haft att kämpa med flera eldsvådor än som varit fallet.

1870-talets lundastudent må således ofta ha varit fattig och bott påvert; för att travestera ett gammalt talesätt tycks dock pengar till punsch på något märkligt sätt alltid ha legat överst!

Fredrik Tersmeden
Fil dr h c, arkivarie vid Universitetsarkivet

april 24, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Geniet bakom Sveriges mest ikoniska vårsång, ’Vintern rasat’ var en Lunda-alumn 

Läsning 2 minuter
Geniet bakom Sveriges mest ikoniska vårsång, ’Vintern rasat’, var en Lunda-alumn vid namn Otto Lindblad.

Han tonsatte sången för manskör, och den sjungs än idag vid vår-frianden i hela Sverige. Otto var också den som satte ordning och stadgar för studentsångarna i Lund. Tillsammans med körledaren och docenten Sven Lovén kan han ses som en av Studentsångarnas grundare. Och visst är det fascinerande att en sång som skapades för nästan 200 år sedan fortfarande får oss att fira in våren med samma glädje?

Otto Lindblad. Foto: Wikipedia

Kören idag
Idag består kören av 49 aktiva sångare mellan 18 och 54 år, som samlas varje vecka för repetition. Men vid första maj ansluter sig även tidigare medlemmar – och traditionens styrka märks inte minst i att den äldsta deltagaren som var med förra året, då var 96 år gammal!

På bilden syns inga mindre än de respektive stämfiskalerna samt körfiskalen. Gemensamt ansvarar stämfiskalerna för stämmornas inbördes placering, fördelning samt närvaro. De assisterar även anföraren under körens antagningsprov. Foto: Daniel Svensson

Håll i hatten – en ny klassiker?
I år bjuds det på en sprillans ny vårsång – framtagen genom en öppen kompositionstävling under vårvintern. Tävlingen, som utlystes via hemsidan och sociala medier, lockade många bidrag. Kören har ännu inte fått noterna, så förväntan är stor. Under ledning av anföraren Christian Schultze, som lett Studentsångarna sedan 2019, väntar ett uruppförande med förhoppning om att en ny vårklassiker är född!
Kompositionstävling: ny vårsång till Lunds Studentsångare — Lunds Studentsångare

Tv och repetition
Så hur mycket repetition krävs innan det är dags för den stora dagen på TV och universitetstrappan? Tja, 1 maj-sångarna förväntas kunna stamrepertoaren utantill, så det blir faktiskt bara ett enda rep för att finslipa detaljerna för just detta framträdande. Studentsångarnas Tv-debut skedde 1974 i ett program som kallades ”I den härliga vårsolens glans” – 2025 heter Tv-programmet rätt och slätt ”Lunds studentsångare. Sjung in våren.”

Så då gör vi det – på med mössan, höj rösten och låt våren sjungas in! 🎶🌿

april 10, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

350-klubbens vårsalong

Vår

350-klubben är ett exklusivt nätverk av donatorer som stödjer Lunds Universitets Scholarship Foundation (LUSS), en avgörande satsning som möjliggör stipendier för framstående studenter från länder utanför EU. Genom att finansiera dessa stipendier spelar 350-klubben en central roll i att attrahera ambitiösa internationella studenter till Lunds universitet, främja akademisk excellens och stärka universitetets globala anseende. Medlemskap i klubben ger donatorerna en unik möjlighet att engagera sig i universitetet, knyta kontakter med stipendiater och se  den konkreta effekten av deras bidrag.

Kungshuset
Kungshuset 2004.

Vårsalong:  Konstskatterna i Kungshuset och stipendiatberättelser – 2 april

I år har Development Office glädjen att erbjuda en exklusiv guidad visning av universitetets konstskatter i det nyrenoverade Kungshuset – en efterlängtad möjlighet. Vi kommer även att få lyssna till två av 2023 års stipendiater, som delar med sig av sina erfarenheter av att studera vid Lunds universitet, deras akademiska arbete och tankar om framtiden.

Som donator är detta en unik chans att på nära håll se och höra vilken skillnad ditt bidrag gör. Evenemanget är endast öppet för inbjudna gäster.

Vill du veta mer om 350-klubben och få en formell inbjudan? Vänligen kontakta development_office@rektor.lu.se.

mars 3, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äntligen intar en kvinnlig alumn sin plats på AF:s namnfris i stora salen

Namnfris på AF

I Akademiska föreningens stora festsal finns, sedan 1867, en rad namn på framstående alumner vid Lunds universitet uppsatta längs med balkongen. Efter 72 år kommer det nu nya tillskott. Först ut är pionjären Anna Bugge Wicksell och finansministern Ernst Wigforss. Bugge Wicksell blir dessutom den första kvinnan någonsin att ta plats på frisen.


Bland de mest framträdande symbolerna för universitetets långvariga arv är namnfrisen, en hyllning till bemärkta alumner som genom sina insatser format vår samtid. Initiativet till denna tradition togs redan 1867 av historikern Martin Weibull, i samband med universitetets 200-årsjubileum. Under årens lopp har frisen utvidgats tre gånger, men sedan 1953 har den stått oförändrad. Tills nu.
I en anda av förnyelse och fortsatt hyllning av vetenskapliga och samhälleliga framsteg har Akademiska Föreningen beslutat att återuppta traditionen. Inför föreningens kommande 200-årsfirande 2030 läggs nu nya namn till denna rad av akademiska förebilder.

Kvinnokämpande jurist och språkforskande finansminister

De första två namnen att förevigas i intarsia (en dekorativ träbearbetningsteknik) är kvinnopionjären Anna Bugge Wicksell (inskriven 1905) samt finansministern och språkforskaren Ernst Wigforss (inskriven 1899). Dessa två alumner representerar både politisk och akademisk brillians samt kampen för ett mer jämlikt samhälle.

 Jurist och kvinnokämpe, Anna Bugge Wicksell (inskriven 1905) samt finansministern och språkforskaren Ernst Wigforss (inskriven 1899). Foto: Wikipedia. Fotograf okänd

Förra året kunde allmänheten skicka in sina förslag, och under hösten 2024 har en kommitté bestående av Akademiska Föreningens ordförande Johan Stenfeldt, f.d. rektor Göran Bexell, rättshistorikern Elsa Trolle Önnerfors och verksamhetschef Maja Kallin gjort det slutgiltiga urvalet. Urvalet följer strikta kriterier: kandidaterna måste ha varit inskrivna vid Lunds universitet samt vara avlidna. Utöver detta har kommittén eftersträvat en bredd som speglar universitetets inflytande på lokal, nationell och internationell nivå.

Traditionen kommer att fortsätta

Den 30 november 2024 avtäcktes de nya namnskyltarna under Akademiska Föreningens årshögtid. Därefter, den 23 januari 2025, hölls ett symposium för att fördjupa kunskapen om dessa två bemärkta personer. Traditionen kommer att fortsätta; vid årshögtiden 2025 kommer ytterligare namn att få sin plats i namnfrisen, och dessa kommer också att hedras genom symposium.

23 januari 2025 hölls ett symposium för att fördjupa kunskapen om de två alumnerna. Foto: Klara Forsblom
Foto: Klara Forsblom

Detta initiativ är inte bara en hyllning till det förflutna utan också en inbjudan till framtiden. Allmänheten uppmanas att lämna nomineringar för framtida tillskott till namnfrisen genom att kontakta namnfris@af.lu.se.
De nya namntavlorna i intarsia har utformats av konstnären Klara Knutsson och blir en varaktig påminnelse om att de som har format vårt samhälle aldrig glöms bort.

Namntavlorna i intarsia har utformats av konstnären Klara Knutsson. Foto: Joanna Bartczak

Lunds universitet och Akademiska Föreningen bär på en rik historia, men denna historia är ständigt i rörelse. Med återupptagandet av namnfrisen får vi en levande påminnelse om att vårt arv inte bara handlar om det förflutna, utan även om den framtid vi vill forma, säger Johan Stenfeldt, Docent i historia och ordförande i Akademiska Föreningen.


Se hela symposiet här

februari 13, 2025

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Lunds första utomeuropeiska student – ett 250 årsminne

Fredrik Tersmeden, Fil dr h c och arkivarie vid universitetsarkivet, berättar här om Hans Wilhelm Lindstedt, som 1774 blev en av Lunds universitets första studenter med utomeuropeisk bakgrund. Med en svensk far och en ”svart moder” från Batavia (nuvarande Jakarta) var hans situation unik för sin tid, då han inte var slav eller hedning, utan son till en svensk far och skickad till universitetet för studier som andra unga män ur framstående familjer.

Språket och uttrycken som används i denna text är en del av det historiska källmaterialet och återspeglar ett äldre språkbruk och synsätt från 1700-talet.


Hans Wilhelm Lindstedts inskrivningsuppgifter i Lunds universitets matrikel 1774. Bildkälla: Universitetsarkivet

I december 1774 kunde tidningsläsare på flera orter i Sverige läsa om en händelse som timat i Malmö:

Förleden Söndag döptes här en Morian, hwilken en Swensk, wid namn Lindstedt, ifrån Batavia hitskickat för någon tid sedan, och som sedermera skal skickas til Stockholm. Wid detta tillfälle föregingo högtidligheter och ceremonier, dem många ifrån orterne här ikring hafwa besedt.

”Morian” eller ”mor” var ett vanligt dåtida begrepp som saknar en rak översättning till modern svenska. Det syftade i bred bemärkelse på mörkhyllta personer, kanske främst på det vi i dag skulle kalla svarta afrikaner, men kunde även användas om exempelvis Nordafrikas berberfolk och om araber. Och som framgår av notisen ovan kunde det tydligen även tillämpas på personer från Asien; Batavia är nämligen det dåtida namnet på Jakarta, huvudstad i vad som då var kolonin Nederländska Ostindien.

Att ”moriandopet i Malmö” framstod som en särskild och exotisk händelse för församlingens medlemmar och andra tillresta kan vi nog vara säkra på. Utan samtida motsvarigheter var den dock inte; snarare var kristnade ”morianer” närmast på modet i 1700-talets Europa inklusive Sverige. Särskilt vid de kungliga hoven höll man sig gärna med sådana, och den mest berömde svenska representanten för gruppen torde också vara den friköpte slav från Västindien som 1760 gavs till drottning Lovisa Ulrika för att under namnet Gustaf Badin uppfostras tillsammans med drottningens egna barn, däribland den blivande Gustaf III. Även ynglingen som döptes i Malmö – en 15-åring som fick namnet Johan Fredrik – skall för övrigt strax därefter ha skickats till hovet i Stockholm.

Gustaf Badin (c:a 1747–1822) var 1700-talets mest kände svenske ”morian”. Han stod Gustaf III nära, utnämndes till hovsekreterare och var en aktiv ledamot i ett stort antal sällskapsordnar. Målning av Gustaf Lundberg. Bildkälla: Wikimedia Commons

Också lokalt i Skåne finns det andra exempel på svarta personer som förts till Sverige och döpts vid tiden. Den rike och mäktige friherre Fredrik Ruuth som ägde flera skånska gods lät exempelvis 1786 friköpa en 15-årig ”svart hedning” från slaveri och skickade denne att vederbörligen undervisas i kristendom samt sedan döpas av kyrkoherden i Skårby.

Men även om själva dopet i Malmö 1774 alltså inte var helt unikt så hittar man däremot en kort notis i slutet av samma artikel som definitivt får sägas vara det. Där står det nämligen:Ofwanbemälte Lindstedt har ock en son, som är född på Batavia af en swart moder och nu studerande wid Lunds Academie.

Fäktning och privatundervisning

Att Lunds universitet redan på 1700-talet – närmare bestämt för exakt 250 år sedan i år – hade en student av delvis utomeuropeisk härkomst var en total nyhet för mig och mina kollegor på Universitetsarkivet. Att vi trots allt blev varse detta kan vi helt och hållet tacka Johanna Berg för. Hon arbetar vid Statens museer för världskultur och hade fått vittring på denne för tiden ovanlige lundastudent just genom den nämnda dopnotisen. Nyfiken på att få veta mer kontaktade hon oss på arkivet för att fråga om vi hade fler uppgifter om honom. Och det visade vi oss lyckligtvis ha. Exempelvis hans inskrivningsuppgifter i den centrala studentmatrikeln från tiden. Här kunde man läsa att hans fullständiga namn var Hans Wilhelm Lindstedt, att han skrevs in vid universitetet den 15 februari och slutligen den latinska anmärkningen ”natus parente consiliario dispensatore in India”, det vill säga att han var barn till en förälder som var rådgivare i Indien.

Därefter var det tyvärr rätt magert ställt med upplysningar bland universitetets egna myndighetshandlingar. Såväl i serien med inskrivningshandlingar som de så kallade terminstabeller fanns det stora luckor på 1770-talet, och Lindstedt gick dessvärre inte att finna där. Lyckligtvis förvarar Universitetsarkivet dock även handlingarna från den studentnation Lindstedt var med i, den skånska, och här visade sig källäget betydligt bättre. Framför allt fanns här bevarade avskrifter av just de terminstabeller som saknades i Universitetsarkivet, alltså de detaljerade terminsvisa redovisningar över samtliga medlemmar som nationerna var ålagda att skicka in en gång i halvåret.

Dessa tabeller ger oss till att börja med fler uppgifter om Lindstedts bakgrund än den enstaka meningen i inskrivningsmatrikeln. Här kan man i stället läsa han under sin första termin i Lund är 14 år gammal och att hans far är köpman samt ”Ledamot af Justitiae Rådet uti Batavia”. Vidare framgår att han ännu inte gjort något framtida yrkesval och att han ”lefver för Contant betalning”. I uppgifterna för höstterminen samma år har han hunnit bli 15 år gammal, och eftersom tabellerna är daterade kan vi sluta oss till att Lindstedt därför måste ha varit född mellan februari och november 1759. Man kan i sammanhanget notera att det vare sig i terminstabellerna eller i inskrivningsmatrikeln sägs något om Lindstedts mor eller om gossens generella etnicitet, så hade det inte varit för upplysningen i pressen om att det rörde sig om en ”swart moder” så hade man utifrån arkivhandlingarna och ynglingens namn lätt kunnat frestas att dra den felaktiga slutsatsen att han var en son av två kärnsvenska föräldrar som bara råkat vistas utomlands vid tiden för hans födelse.

Vi kan vidare följa Lindstedts studier termin för termin. Sin första vårtermin uppger han sig gå på språkmästare Kraaks offentliga föreläsningar i franska och tyska samt på fäktmästare Poraths privata lektioner i fäktning. Hösten samma år fortsatte han att gå hos samma lärare men framför allt åtnjöt han ”privat information”. Lindstedt hade med andra ord en privatlärare, en så kallad informator. Ofta kunde en sådan var en litet äldre och erfarnare student som drygade ut sin kassa med dessa läraruppdrag.

Studiekamraterna Hans Wilhelm Lindstedts och Gude Axel Geddas uppgifter om vilken undervisning de deltog i terminstabellerna för vårterminen 1774. Bildkälla: Universitetsarkivet

Under 1775 verkar Lindstedt däremot inte ha vistats vid universitetet, för han finns inte med i tabellerna det året. Våren 1776 är han däremot tillbaka, och nu går han på professorerna Collings och Stobaeus föreläsningar i juridik respektive latin samt tar även privatlektioner i matematik för en magister Cronholm. Detta är dock den sista gången Lindstedt finns med i en terminstabell; efter det försvinner han definitivt ut ur såväl universitetets som nationens handlingar.

Studiekamrat blev ”fostersvåger”.

En sak man noterar när man följer Lindstedt genom arkivhandlingarna är att ett och samma namn alltid dyker upp precis efter hans: en tre år yngre Gude Axel Gedda. Inte blott skrivs de båda ynglingarna in i nationen samma dag och står sedan i följd i terminstabellerna; de bedriver också helt identiska studier: samma föreläsningar, samma privatundervisning. Det förefaller därför rimligt att de båda gossarna skickats till universitetet tillsammans och troligen även bott ihop med samma informator. Sistnämnda misstanke förstärks av att handstilen i flera av terminstabellerna tyder på att det är en och samma person – gissningsvis denne informator – som har fyllt i både Lindstedts och Geddas uppgifter.

Vi vet också att det senare skulle uppstå även en annan tydlig koppling mellan de båda studiekamraterna. Hans Wilhelm och den i Malmö döpte Johan Fredrik var nämligen långtifrån de enda barn som fadern skickat till Sverige från sin stationering i Ostindien. Johanna Berg har kartlagt ytterligare tre som skall ha anlänt till Sverige 1777 i samband med att pappa Lindstedt själv åtminstone tillfälligt återvände till fosterlandet: Apollo Doljalil, Pluto och Daphne. Av dessa synes de två första ha varit av renodlat asiatisk härkomst, men Daphne – som i Sverige kom att kallas Fredrica Dorothea – var liksom Hans Wilhelm av blandad börd. Hennes far var en svensk adelsman, även han i holländsk tjänst i Ostindien, Fredrik Tott från Skabersjö, medan modern påstods vara en portugisiska vid namn Rita Brengman. Johanna Berg har dock betvivlat den senare uppgiften och lutar åt att även Fredrica Dorotheas mor tillhörde lokalbefolkningen. För detta talar följande samtida skildring av hennes:

I huset lefde sonen, en kapten Gedda, en bildad man, men hög och förnäm, gift med en Hinduiska, som kallade sig Tott och sades vara dotter af en sjöfarande med det namnet, svartgul i ansigtet, spenslig och lätt som en fjäder. Hon flög i slängpolskan.

Som läsaren kanske redan har gissat är den ”kapten Gedda” som Fredrica Dorothea här blivit gift med identisk med Hans Wilhelm Lindstetdts yngre studentkamrat. Man kan alltså säga att de båda herrarna med tiden blev något slags ”fostersvågrar” med varandra.

Adliga ätten Gedda har ett så kallat ”talande vapen” föreställande just en gädda. Bildkälla: Wikimedia Commons

Gedda blev med tiden inte bara gift, han blev även adlad år 1801. Det blev inte Lindstedt, men när man tittar på de båda ynglingarnas tid i Lund så kan man konstatera att den i mycket företer en bild av vad som var brukligt just när aristokratin och andra högreståndspersoner skickade sina söner att studera vid universiteten. Ett sådant särmärke är att de var så pass, även med tidens mått, unga när de skrevs in: 14 respektive 11 år. Ett annat att de, i vart fall initialt, inte ägnade sig åt några mer avancerade akademiska studier utan fokuserade på grundläggande privatundervisning och övning i sociala och ståndsmässiga färdigheter som att kunna fäktas och tala moderna utländska språk. Sist men inte minst tog ingen av dem någon examen; något som ofta ansågs onödigt för de grupper som vistades vid universitetet mer för att allmänbilda sig än för att satsa på ett akademiskt yrke. Uppgiften att Hans Wilhelm och Gude Axel levde för ”Contant betalning” indikerar också att de, till skillnad från många andra av tidens studenter, var ekonomiskt oberoende. Kort sagt bör de ha levt ett ganska gott liv vid universitetet.

Åter till mödernebygden

Om hur det senare gick med Gedda är vi, tack vare att han adlades och därmed har förts in i det svenska ridderskapets noggrant förda rullor, tämligen väl underrättade. Han blev officer i flottan (där han slutade som major) och ägare till två gods i Småland, Öjhult och Grimarp, samt dog 1828. När det gäller Hans Wilhelm Lindstedt är däremot de uppgifter som såväl Johanna Berg som andra tidigare forskare har kunnat finna mycket sparsmakade. Det man i huvudsak vet sammanfattades faktiskt redan 1897 av den flitige personhistoriken Carl Sjöström i hans tryckta matrikel över Skånska nationens medlemmar genom tiderna:

[…] reste 1781 till Amsterdam för att taga tjänst i holländska arméen, men ändrade beslut och begaf sig till engelska arméen i Ostindien, hvarifrån han omkring 1790 skrifver hem att han var löjtnant därstädes; hade sedan ej låtit sig afhöra […]

Till de sista spåren av Lindstedt hör att han år 1807 efterlystes i pressen med anledningen att han hade ett arv efter en viss fru Christina Elisabet Höppener att hämta. Inget tyder dock på att denna propå nådde honom och vi tvingas alltså här lämna Hans Wilhelm utan slutlig visshet om hans vidare öden.

Förste utomeuropén

Hans Wilhelm Lindstedt var, som framgått, långtifrån den enda personen i 1700-talets Sverige med annan etnicitet; däremot var han en ovanlig sorts dåtida icke-vit svensk både i det att han inte var en friköpt slav eller ”hedning” utan hade en svensk far och i det att han inte hölls som något slags exotisk kuriositet vid ett hov eller i någon adelsfamilj utan skickades till universitetet som vilken annan yngling ur en bättre familj som helst vid tiden.

Lindstedt var heller inte Lunds universitets första helt eller delvis utländske student. Redan under universitetets första verksamhetsår på 1660- och 1670-talen hade studentpopulationen haft en tydligt internationell prägel. Främst fanns där många danska och tyska studerande men även enstaka representanter från vad som i dag motsvarar Storbritannien, Nederländerna och Österrike. Den förenande faktorn var dock att alla dessa var européer, och enkannerligen infödda protestantiska européer. Lindstedt däremot var av allt att döma den förste lundastudenten med utomeuropeiskt påbrå och kanske rentav med en förälder som inte ens var kristen, och för att på detta sätt ha vidgat universitetets internationella rekryteringsramar får han i hög grad anses värd att lyftas fram ur glömskan lagom till 250-årsminnet av hans inskrivning!


Fredrik Tersmeden
Fil dr h c, arkivarie vid universitetsarkivet

Med varmt tack till Johanna Berg som stått för mycket av de ”icke-akademiska” upplysningarna om Lindstedt och hans släkt samt till min arkivariekollega Henrik Ullstad som varit behjälplig med arkivefterforskningarna.

oktober 14, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Alumnrabatt på Malmö Opera

Medlemmar i Alumnnätverket får 20% rabatt på denna opera!

Verdis opera om Frankrikes nationalhelgon Jeanne d’Arc är ett mästerverk med stora körpartier, passion och drama. Det är en slående visuell uppsättning som inte liknar något du tidigare sett. Med vacker musik berättas historien om den osannolika hjälten som blev en legend redan under sin livstid.

Exklusivt erbjudande för Alumnnätverkets medlemmar: 20% rabatt på biljettpriset (ej premiär)
Boka genom att maila till foretag@malmoopera.se & ange koden ALUMNI.
Mer information & speldatum hittar du här: https://www.malmoopera.se/forestallningar/giovanna-darco

Glöm inte!

Du vet väl om att du alltid har 15% rabatt på Malmö Operas produktioner? (gäller ej premiärer & gästspel, ej i kombination med övriga rabatter)

Logga in på din alumnsida för att komma åt rabattkoden som används när du bokar på Malmö Operas hemsida.

Se mer information om dina alumnerbjudanden och hur du kan ta del av dem längre ned på denna sida.*

Höstens föreställningar


Joyride
Premiär 6 september 2024
Spelas till 27 april 2025

Giovanna dÁrco
Premiär 12 oktober 2024
Spelas till 24 november 2024

Cosi van tutte
Premiär 30 november 2024
Spelas till 26 januari 2025


Salome
Premiär 8 februari 2025
Spelas till 30 mars 2025

La Bohéme
Premiär 15 mars 2025
Spelas till 1 juni 2025

Du kan hitta mer information om alla föreställningar på Malmö Operas hemsida.

Kom ihåg att du får fler alumnerbjudanden!

Du som medlem i Lunds universitets Alumnnätverk får ta del av förmånliga erbjudanden från universitetets egna kulturverksamheter och exklusiva rabatter från våra samarbetspartners. Besök gärna din alumnsida regelbundet för att se alla erbjudanden och rabatter.

Tillgängliga rabattkoder finns för:
Botaniska trädgården i Lund
Odeum musikcentrum
Vattenhallen Science Center
Lundagård studenttidning
Malmö Opera
GoinGlobal – internationellt karriärverktyg
Electrolux

*Hur gör jag för att ta del av rabatterna?

1) Logga in på din alumnsida med din e-postadress här. Inget lösenord krävs.

2) Verifiera dina kontaktuppgifter via den e-post som skickas till dig när du loggar in. Kolla att dina uppgifter stämmer och klicka på ”Registrera”-knappen.

3) Nu får du tillgång till sidan ”läs mer om dina alumnerbjudanden” vilken innehåller dina exklusiva rabattkoder.

4) Ladda ned ditt medlemskort och spara det. Du får även ett bekräftelsemejl som innehåller länken till ditt medlemskort.

Kontakta oss på info@alumni.lu.se om du har några frågor eller problem med att få tillgång till dina alumnrabatter.

Är du inte medlem i nätverket än?

För att få tillgång till erbjudandena, behöver du registrera dig i Alumnnätverket först. Registrera dig här.
Efter registreringen får du tillgång till sidan med rabattkoder.

augusti 27, 2024

Inlägget postades i

Lundensaren Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Alumner som sommarpratar i P1

Sommar i p1
Blomsterkrans, sommarkrans, blomkrans Sommar i P1 2024 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 stod det ” Kl. 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk.” Precis som vanligt alltså 😊. Varje år bjuder Sommar i P1 på en rad fascinerande berättare. Missa inte årets Lundalumner, klicka på bilden för att läsa mer om varje person.

 28 juni | Lasse Berg, journalist och författare | LU Hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, 2004 | Foto: Elinor Wermeling
5 juli | Jennie Walldén, tv-kock | Alumn från Samhällsvetenskapliga fakulteten, Fil. kand. i sociologi, 2001 | Foto: Mattias Ahlm
7 juli | Malena Ivarsson, sexolog | Alumn från Samhällsvetenskapliga fakulteten, Socionomexamen | Foto: Mattias Ahlm
10 juli | Zećira Mušović, fotbollsmålvakt | Alumn från Ekonomihögskolan, Ekonomie kandidatexamen, 2018 | Foto: Andreas Svensson
19 juli | Olof Lund, sportjournalist | Har studerat ekonomi, historia och statskunskap vid Lunds universitet | Foto: Mattias Ahlm
22 juli | Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Ryssland | Alumn från Samhällsvetenskapliga fakulteten, Fil. kand. i psykologi, 1991 | Foto: Anton Silver
9 augusti | Jens Bergensten, designchef Minecraft | Alumn från LTH, Civilingenjörsexamen i datateknik, 2009 | Foto: Mattias Ahlm
18 augusti | Susanne Osten, regissör | LU Hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten, 2000 | Foto: Foto: Mattias Ahlm
juni 12, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om du bara ska läsa två böcker i sommar – läs dessa!

Bokklubb2024

Finns det något bättre än att förlora sig i en bra bok? Vi tror inte det.

Semestertider betyder Bokklubb i Alumnnätverket i samarbete med Lunds universitets Författarskola. Böckerna är skrivna av alumner och författarna är inbokade för författarsamtal till hösten.

Joakim Zander | 7 oktober | klockan 12:00 | Zoom
Anmälan kommer snart

Isabelle Ståhl | 13 november | klockan 12:00 | Zoom
Anmäl kommer snart

Det enda du behöver göra nu är att köpa (eller låna) de föreslagna böckerna här nedan och sedan läsa dem när det passar dig.

  • Vi hör av oss i början av hösten med inbjudan till de digitala författarsamtalen via e-post
  • Du behöver vara medlem i Alumnnätverket för att få inbjudan.
  • Kommer du på vilka frågor du vill ställa till författaren direkt efter att du läst boken, skicka dem till info@alumni.lu.se och märk mailet med ”Bokklubben”.

Sommaren 2024 läser vi:

Eden – Isabelle Ståhl

Boken har beskrivits av de stora dagstidningarnas recensenter som lustfylld, skrämmande och som alltigenom fascinerande läsning och var en efterlängtad återkomst efter romandebuten Just nu är jag här som 2017 nominerades till både Borås Tidnings debutantpris och Augustpriset.

Handling: Vid vårterminens slut har Elise bara skrivit teoridelen i sin masteruppsats i konstvetenskap. Relationen med Johan verkar vara slut. Han tycker att hon har en mörk livssyn och alltid måste prata om nervsystemet. Elise själv önskar att hon vore ett blötdjur eller ett träd och vill återgå till ett tidigare stadium i evolutionen. När hon träffar Johannes och Fredrik som studerar utdöda språk känner hon en ovanlig tillhörighet. På jakt efter en gemenskap bortom den moderna civilisationens begränsningar följer de motorvägen ned genom Europa.

Isabelle Ståhl. Foto: Mira Wickman. Förlag: Bonnier

Om författaren

Isabelle Ståhl har bland annat läst litteraturvetenskap och praktisk filosofi i Lund och romanen utspelar sig också i universitetsvärlden. Hon är född 1988 och är uppvuxen i Ängelholm men numera bosatt i Stockholm. Förutom författare är hon också litteraturkritiker och doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet.


Ett ärligt liv – Joakim Zander

Ett ärligt liv

Ett ärligt liv har fått stor uppmärksamhet i media och fått mycket fina recensioner. Under 2025 kommer också filmatiseringen av boken Ett ärligt liv att ha premiär på Netflix. Se den officiella trailern här.

Handling: På en våldsam demonstration i Malmö träffar en ung, vilsen juridikstudent en kvinna som introducerar honom för sina excentriska vänner. Deras liv bygger på radikala och spännande ideal, men också på lögner och stora risker. När han väl upptäcker vad han har dragits in i är det redan för sent att ta sig ur. Ett ärligt liv är en spänningsroman om sanning, svek och lockelsen i att leva utanför lagen.

Joakim Zander. Foto: Viktor Fremling. Förlag: Wahlström & Widstrand

Om författaren

Joakim Zander, född 1975, bor med sin familj i Lund och jobbar på Lunds universitet som gästlärare och universitetslektor. Han har under tio år i Bryssel varit verksam vid flera EU-institutioner och doktorerat i juridik vid universitetet i Maastricht. Under sin uppväxt bodde han delvis i Mellanöstern och USA.

maj 22, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Snart Eurovision i Malmö, men hur går det egentligen för våtmarkerna?

David Alcer

Forskaren David Alcer svarar för sina åsikter kring civil olydnad som privatperson. Lunds universitet och Lunds universitets Alumnnätverk stödjer inte och uppmanar inte någon att utföra handlingar som kan leda till åtal enligt lagen.


Hej David Alcer, mest känd som klimataktivisten som sprang upp på scen under artisten Loreens Tv-framträdande under svenska melodifestivalen, med en banderoll som löd ” Återställ våtmarker”. Hur går det egentligen för våtmarkerna nu så här cirka ett och ett halvt år efter ”kuppen” och varför tycker du att ditt budskap fortfarande viktigt? 

– Det går sådär. Som följd av att Återställ Våtmarker ihärdigt skapade opinion i frågan ser vi nu att den hamnar högre upp på den politiska agendan, och det statliga stödet för återställning av våtmarker höjdes nyligen. Samtidigt är dock den skadliga torvbrytningen på dränerade torvmarker fortfarande tillåten, som direkt eldar på klimatkatastrofen.  Torv används framförallt i trädgårds- och yrkesodling samt som stallströ, och torvbrytningen i Sverige ökar idag trots att torvfria alternativ finns tillgängliga. Dessutom förekommer det fortfarande förbränning av torv för att producera el och värme. Torvbrytningen eldar kraftigt på klimatkatastrofen och borde förbjudas – torv släpper ut mer växthusgaser per energienhet än kol, olja och gas.

Bild: Privat

Det finns så många saker som påverkar klimatet, varför är just våtmarker i Sverige viktiga enligt dig? 

– Under senaste året har många rapporter visat att vi befinner oss mycket närmare kritiska tippningspunkter än man tidigare trott. Bland annat är Golfströmmens stabilitet i fara, samt att det finns en stor risk för en kollaps av Amazonas regnskog till en karg savann. Därför behöver alla utsläpp minska mycket snabbt, och ett förbud av torvbrytning samt återställandet av våtmarkerna är några av de mest effektiva klimatåtgärderna i Sverige, ett land med stora mängder dränerade våtmarker. 

Du jobbar på Lunds universitet, men ditt forskningsområde är inom det Fasta tillståndets fysik,  Nanovetenskap och halvledarteknologi, alltså inte direkt det specifika området ”våtmarker”, hur kommer det sig, finns det någon gemensam nämnare här? 

– Jag forskar på att utveckla en ny typ av solceller. Under mitt arbete har jag dock behövt inse att det inte är klimat- och omställningsforskningen som är flaskhalsen, utan att politiken och medierna inte reagerar proportionerligt till det klimatnödläge och den ekologiska kris vi befinner oss i, och till och med aktivt motarbetar den nödvändiga omställningen. 

Civil olydnad och den typ av ”kupp” som du genomförde under melodifestivalen är mycket omdebatterad kring dess plats i en demokrati (bland annat har Debatt i Lund tagit upp ämnet), vad tänker du om det? 

– Civil olydnad är en viktig del av en levande demokrati som en möjlighet att lyfta orättvisor i den allmänna debatten. När majoritetsstyret inte tar hänsyn till en minoritets rättigheter så kan man genom civil olydnad appellera till samhällets moraliska kompass för att få till en förändring. Det kan historiskt handla om kampen för rösträtt för kvinnor, eller idag om rätten att leva på en bebolig planet för unga och framtida generationer som inte är representerade i Riksdagen. 

Vad blev ditt straff för scen-stormningen? 

– Åklagaren ställde in åtalet, det blev ingen rättegång. Jag anser att jag inte har begått något brott, eftersom vi befinner oss i ett klimatnödläge där fredliga protester mot den dödliga kursen som politiken följer är försvarbara, till och med helt nödvändiga.


Läs mer:

Klimatförändringar slår extra hårt mot nordliga våtmarker under sensommaren

Debatt i Lund: Publish or protest – should climate scientists be activists? (youtube.com)

Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet

Fem tips till politiker för att lyckas med sin klimatpolitik

Möjligheter och hinder för kollagring i jordbruksmark

”Vi står längre från målen än tidigare”

april 29, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ring, ring – bara du ej tog betalt : Lunds universitets första telefoner

För något mer än femtio år sedan, år 1973, slog popgruppen ”Björn & Benny, Agnetha & Frida” – sedermera tacknämligt nog förkortat till ABBA – igenom i Melodifestivalen med låten ”Ring Ring”. De hamnade då på tredje plats, men redan året efter tog gruppen revansch med ”Waterloo”, en låt med vilken de senare vann även Eurovision. Något mindre än hundra år innan ABBA bad ”bara du slog en signal”, och bara ett sjuttiotal år efter det riktiga slaget vid Waterloo, var emellertid frågan om telefonuppkoppling något som sysselsatte inte bara popgrupper (i den mån sådana över huvud taget fanns under det sena artonhundratalet) utan även Lunds universitet.


Telefonapparaten hade patenterats av Alexander Graham Bell (övriga vetenskapsmäns insatser på området ej att förglömma) år 1876 och spred sig därefter raskt över världen, däribland Sverige. Redan 1883 angav vissa lundabaserade företagare sina telefonnummer i annonser i Lunds Weckoblad, och det dröjde inte länge innan röster höjdes för att även universitetet skulle investera i denna nymodiga teknik.

Den 17 juli 1883 gör Eskilstuna-Boden på Mårtensgatan 5 reklam för pennknivar och klockkedjor, och sätter även ut sitt telefonnummer.

Blott tio år efter Bells patent, år 1886, nådde frågan om ”förbindelse med statens telefonnät” universitetets ledning; professorerna Magnus Blix (fysiologi) och Hjalmar Lindgren (anatomi) hade tillsammans med chefen för universitetsbiblioteket Elof Tegnér ansökt hos Kung. Maj:t, det vill säga regeringen, om dylik anslutning. Frågan remitterades tillbaka till mindre konsistoriet som tog upp den till behandling den 4 december. Vid detta möte förklarade sig den annars teknologiskt progressive botanikprofessorn Fredrik Areschoug inte vara i behov av en telefon, medan astronomiprofessor Axel Möller genast hoppade på tanken om möjligheten att ringa från och till universitetets observatorium. Han backades ivrigt upp av bibliotekarien Elof Tegnér, som förklarade att UB minsann kunde tänka sig att självt bekosta sin telefonförbindelse.

Konsistoriet, som antagligen vädrade telefonisk morgonluft, bestämde sig för att tillfråga samtliga övriga institutioner vid universitetet om det fanns intresse av att vara med på en gemensam telefonanslutningsframställan till regeringen, och en lista skickades runt bland universitetets professorer. Vid mindre konsistoriets nästa möte den 22 december 1886 hade fysiska respektive patologiska institutionerna – företrädda av professorerna Albert Holmgren och Maximilian Victor Odenius – hoppat på telefontåget. Mindre konsistoriet beslöt därför att hemställa hos Kungl. Maj:t om att universitetsbiblioteket samt anatomiska, astronomiska, fysiologiska, fysiska och patologiska institutionerna skulle kopplas upp till statens telefonnät, och som en liten slutknorr lyckades professor Lindgren dessutom lyckats få tillagt en framställan om telefonförbindelse mellan anatomiska institutionen och sin  privatbostad!

Att mindre konsistoriet gjorde denna ansökan betydde dock ingalunda att universitetet band sig att betala för uppkopplingen – det fanns det inte medel till. Kungliga telegrafstyrelsen hade emellertid gett universitetet ett bra erbjudande – samtal, underhåll och telefonapparaterna skulle vara gratis, bara man fick ersättning för installationskostnaden. Konsistoriet lämpade alltså, glatt i hågen, över anslutningsavgiften à 200 kronor till respektive institution, noterade att varken professor Areschoug eller räntmästaren tyckte att en telefonledning mellan Anatomiska institutionen och professor Lindgrens hus var rimlig om den skulle kosta ytterligare 200 kronor, och gick var och en hem till sig, antagligen i det vällovliga syftet att ta julledighet.

Hjalmar Lindgren (t.v.) och Fredrik Areschoug (t.h.), telefonentusiast respektive -tvivlare

Även regeringen tog uppenbarligen julledigt, ty det var först 28 januari 1887 som Kungl. Maj:t biföll universitetets begäran om (med undantag för installationskostnaden) gratis telefonförbindelse till ”dem af de akademiska institutionerna i Lund, för hvilka förbindelsen vore med hänsyn till vetenskapens intresse eller annat allmännyttigt ändamål af jemförelsevis framstående betydelse”. Anatomiprofessor Lindgren fick emellertid – föga förvånande – inte nådigt bifall till gratis telefon mellan hemmet och arbetsplatsen. Telefonledningar drogs, och någon gång i början av mars (samtliga räkningar är daterade 5 och 8 mars) 1887 kunde den pratsugna allmänheten alltså nå fram telefonledes till fem av universitetets institutioner samt universitetsbiblioteket.

Den uppmärksamme läsaren inser nu att det år 1887 alltså inte gick att ringa till eller från universitetets centrala förvaltning. Detta faktum blir desto mer intressant när man betänker att universitet fem år tidigare, alltså år 1882, invigt sin nya pampiga huvudbyggnad. När professorer och bibliotekarier alltså kunde ringa kors och tvärs till varandra och resten av landets telefonabonnenter så stod alltså både rector magnificus, akademisekreteraren och räntmästaren utan dylik uppkoppling. Denna brist uppmärksammades emellertid snabbt, och år 1889 fick kansliet och räntekammaren (alltså motsvarande ledning och gemensam förvaltning) en gemensam telefon på samma villkor som UB och de fem telefonförsedda institutionerna.

Universitetsbibliotekets lånedisk i Kungshuset (biblioteket flyttade till sin nuvarande byggnad först 1907) – kanske fanns telefonen i anslutning till denna?

Den oinskränkta gratistelefonins tid vid Lunds universitet varade till år 1902. Den 1889 inskaffade gemensamma telefonen för universitetshuset hade då visat sig vara otillräcklig, och nu ville även Botaniska (Areschoug hade gått i pension 1898), Zoologiska, Geologisk-mineralogiska, Kemiska och Medicinskt-kemiska institutionerna ta del av den fördelaktiga gratistelefonilösningen. Nu var det dock andra tider och som svar på universitetets framställan om fler telefonförbindelser ”på enahanda villkor” meddelade Kungl. Maj:t att någon gratistelefoni endast mot anslutningsavgift inte längre var aktuell, utan ”upprättandet af de ifrågasatta telefonförbindelserna endast i vanlig ordning måtte få ega rum”. Och sedan dess har Lunds universitet vackert fått betala för sina telefonitjänster.

Idag när Lunds universitet har 8 800 medarbetare som med få undantag har egna tjänstetelefoner, känns det svårt att tänka sig att det fanns en tid då Lunds universitet som helhet endast hade sex telefoner, och att ingen av dem gick till den centrala förvaltningen. Det är också inte utan att man undrar hur dessa 8 800 medarbetare hade kunnat påverka omröstningen i Melodifestivalen om universitetets telefonexpansion inte blivit avgiftsbelagd från 1902 – tänk vilka mängder gratisröster som hade kunnat ringas in!

Då hade kanske rätt låt äntligen vunnit 😉

Henrik Ullstad
Arkivarie vid universitetsarkivet (vars jourtelefon nås på 046 222 16 70)

Författaren önskar tacka Lukas Sjöström för hjälp med korrekturläsning och arkivarie Fredrik Tersmeden för gott arkivforskningssamarbete och likaså hjälp med korrekturläsning.

april 25, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Irene bytte bana och siktade mot en tryggare anställning

Byta bana

Efter två uppsägningar kände Irene Arnerlind att det var dags att våga satsa på att höja sin kompetens och byta bana. Hon tog kontakt med en studie- och yrkesvägledare som hjälpte henne att identifiera vilken väg hon kunde gå för att nå sina nya mål. Detta är hennes historia.

Irene Arnerlind
Irene Arnerlind utanför sin nya arbetsplats

I över två decennier ägnade Irene sitt yrkesliv åt träningsbranschen, inom olika roller och ansvarsområden. I många år arbetade hon på en stor nationell träningskedja med produkt- och verksamhetsutveckling, samt som chef med personalansvar. Trots att hon älskade branschen och delade passionen med sina kollegor, kände Irene ibland en oro över en viss bristande professionalism. Samtidigt var just denna brist en anledning till att intresset för arbetsmiljö och arbetsrätt växte.

– Under pandemin blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist. Kort därefter fick jag en ny tjänst inom branschen hos en annan arbetsgivare. Då kom kriget i Ukraina och branschen utsattes på nytt för ekonomiska prövningar och jag blev återigen uppsagd på grund av arbetsbrist. I stället för att se det som något negativt tänkte jag att nu är det nog meningen att jag ska byta bana.

Men det var såklart inget lättvindigt beslut att ställa om. Irene kände en viss rädsla för att sätta sig i skolbänken igen efter så många år, nyss fyllda fyrtio, funderade hon över om det skulle vara svårt att lära sig som ”äldre” och hur hon skulle få ihop vardagen.
Och en av de största frågorna var så klart; Var och vad skulle hon läsa för att öka sin anställningsbarhet.

Kontakt med en studie- och yrkesvägledare

I grunden hade Irene högskoleexamen i både Företagsekonomi/Ledarskap samt Folkhälsovetenskap. Hennes valbara kurser hade handlat om människor och organisationer i utveckling. Den fysiska hälsan hade alltid stått i fokus men allt eftersom livserfarenheterna vuxit med åren, började Irene också intressera sig för människors psykiska välmående på jobbet.

-Mitt intresse för grupputveckling och ledarskap och inte minst arbetsmiljö och arbetsrätt har blivit större med åren. Så jag visste att jag ville arbeta med dessa frågor, men jag ville inte vara beroende av bara en bransch. Så jag tog kontakt med en studie- och yrkesvägledare på mitt gamla universitet som tipsade mig om att HR skulle kunna vara en bred väg för mig att gå. Hon hjälpte mig hitta en kurs via Lunds universitet i arbetsrätt, och en annan kurs; HR-arbete i Teori och praktik via Umeå universitet. Båda helt på distans. När jag hade påbörjat dessa heltidsstudier kände jag att jag ville få ut så mycket som möjligt av studietiden och hoppade därför även på en yrkesutbildning som HR-koordinator, också på distans.

Vardagsekonomi

För att klara sig ekonomiskt under studietiden tog Irene lån via CSN och det tilläggslån man kan få när man har barn samt bidrag. Hon använde också en del sparade pengar och genomförde noga planering för sina utgifter. Hon lärde sig att särskilja mellan behov och önskemål, hitta begagnade alternativ och hade dessutom ett extrajobb som gruppträningsinstruktör. Genom att vara medveten om sina ekonomiska prioriteringar och göra kloka köpbeslut gick det att få ihop livet med man, hus, barn och studier

-Jag tror vi småbarnsmammor är väldigt effektiva av oss! Jag har också ett stort driv och är väldigt målinriktad. Därför upplevde jag inte att det var några problem att få ihop vare sig tid eller ekonomi. Jag såg fram mot att bidra till något ”större” och jag önskade också ökad anställningstrygghet, varför jag siktade mot offentlig verksamhet. Det skulle ju betala sig i långa loppet.

Vardagspussel och distanskurser

Att lämna och hämta barn på förskola och skola, laga mat, närvara på föräldramöten, diska, tvätta och skjutsa till olika aktiviteter är en daglig verklighet som många föräldrar kan relatera till. Så att studierna var helt distansbaserade utan några fysiska träffar, visade sig vara en central pusselbit för att få livet att gå ihop.

-För mig var det helt avgörande! Jag hade inte haft möjligen att åka fram och tillbaka till Lund. Det hade inte heller gått att kombinera med andra studier eller mitt extrajobb, och med hämtningar och lämningar. Jag får också tacka min sambo för han skötte det mesta hemma.

Lättare att studera när man redan varit yrkesverksam

-Jag upplevde det som lyxigt med en paus i arbetslivet, mer kunskap i ryggsäcken är ju bara positivt. Kände dessutom att det gick lättare att studera nu, än direkt efter gymnasiet. Dels för att jag troligtvis var med motiverad nu och visste vad jag skulle ha studierna till, dels för att jag kunde applicera teorier, olika cases, lagar med mera i tidigare upplevda arbetslivserfarenheter. Jag gjorde klart mina studier, sadlade om och fick ett jobb som systemsamordnare inom HR på Region Halland.
Man måste ju våga satsa för att komma vidare.


Visst du att:

Den allmänna studievägledningen på Lunds universitet är öppen även för dig som är alumn.
Välkommen att läsa mer eller boka ett möte med dem. De tar emot både fysiskt på plats i Lund och via digitala möten.
Läs mer om Lunds universitets studievägledning här (lu.se)

Missa inte

Under mars månad har Alumnnätverket flera webbinarier på temat Livslångt lärande och karriär:

Webbinarium: Byta bana – vågar jag?
5 mars 2024 16:00 till 17:30 

Webinar with inspiring alumnae around the globe
8 mars 2024 14:45

Webbinarium: Så fungerar omställningsstudiestödet
11 mars 2024 16:00 till 17:30

Webbinarium: Framtidens kompetens
14 mars 2024 16:00 till 17:30

mars 4, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Karriärchoachen: Frågorna du bör ställa till dig själv om din karriär

Pernilla Thellmark har lång erfarenhet av karriär- och ledarutveckling. Hon arbetar som karriärcoach på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och driver även konsultfirman Nilla Karriär & Kommunikation.

Pernilla Thellmark

1. Vad har jag för mål med mitt nästa karriärsteg?

Om du inte kan formulera ett mål med ditt nästa steg kan jobbsökandet kännas luddigt och svårt att greppa och risken är att du inte kommer igång. Försök att ringa in något som känns viktigt för dig så underlättar det ditt jobbsökande. Kanske vill du ta mer ansvar eller fördjupa dina kunskaper med kompetensutveckling inom ett visst område? Kanske vill du prova något helt nytt? 

2. Vet jag vilka jobb som finns?

Att utforska verksamheter och jobbtitlar är ett bra sätt att få energi i sitt arbetssökande. Kanske upptäcker du intressanta arbetsgivare som du inte känt till eller får du upp ögonen för jobbpositioner som kan passa dig. Använd din nyfikenhet för att utforska arbetsmarknaden.

Du kan t ex fundera på vilka företag som finns bakom alla de produkter och tjänster du kommer i kontakt med under en dag. Läs jobbannonser och hemsidor, fråga människor om deras jobb, prova olika sökord för att bredda dina alternativ.

3. Vet jag vad jag kan och hur jag ska presentera mig för en arbetsgivare?

Vilka är mina styrkor och hur är jag som kollega? Vad motiverar mig och hur kan jag bidra med min kompetens och erfarenhet? Att söka jobb handlar till stor del om att marknadsföra sig själv. Det kräver först och främst tid för reflektion och en möjlighet att lära känna sig själv bättre.

Vad vill du att en potentiell arbetsgivare ska veta om dig? Fundera över konkreta exempel från tidigare arbeten eller studiesituationer som beskriver hur du har hanterat olika uppgifter och bidragit med din kompetens och dina styrkor. Ett bra sätt att förbereda sig och stärka sig själv är att be andra om feedback. Fråga vänner och kollegor om vilka styrkor de uppskattar hos dig. Tänk på att det viktigaste är att du visar en positiv attityd och kan motivera varför du vill vara en del av verksamheten.

4. Hur ser mitt nätverk ut?

Jag träffar ofta personer som upplever att de inte har ett relevant nätverk. Vad är relevant, brukar jag då fråga. – Personer som jobbar i den branschen jag vill jobba, blir ofta svaret. Tänk på att du aldrig vet vem som kan hjälpa dig vidare.

Att bygga nätverk handlar helt enkelt om att lära känna människor. Ofta har vi ett större nätverk än vi tror; kollegor, klasskamrater, vänner, grannar och många fler. När du känner dig redo för ett nytt steg i karriären så var inte rädd för att be om hjälp. Fråga människor i ditt nätverk om tips och råd och berätta vad du vill. De flesta vill hjälpa till! Använd Linkedin för att ha koll på vad som sker på arbetsmarknaden och för att utöka och fördjupa ditt nätverk. Var aktiv genom att dela, gilla, följa och skriva inlägg. Glöm dock inte att det personliga mötet är det som påverkar oss starkast.

5. Vad får mig att må bra?

Vi spenderar många timmar av vårt liv på vår arbetsplats så att trivas är A och O. Fundera på vad du behöver för att må bra på en arbetsplats. Vill du jobba enskilt eller vara del av ett team? Vilken sorts ledarskap behöver du? Hur vill du att balansen mellan arbete och privatliv ska ut?

 Trivs vi så presterar vi bättre.

Lycka till!


Missa inte

Under mars månad har Alumnnätverket flera webbinarier på temat Livslångt lärande och karriär:

Webbinarium: Byta bana – vågar jag?
5 mars 2024 16:00 till 17:30 

Webinar with inspiring alumnae around the globe
8 mars 2024 14:45

Webbinarium: Så fungerar omställningsstudiestödet
11 mars 2024 16:00 till 17:30

Webbinarium: Framtidens kompetens
14 mars 2024 16:00 till 17:30

mars 4, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg